Monday, 18 December 2017

7 Kebaikan Kacang Gajus @ Cashew Nut | Brader Kacang

  1. Mengurangkan risiko mendapat penyakit batu karang
Satu kajian mendapati bahawa mereka yang makan, sekurang-kurangnya, satu auns kacang gajus setiap minggu mempunyai peluang lebih 25% kurang mendapat penyakit batu karang, berbanding mereka yang tidak makan gajus.

  1. Meningkatkan kesihatan jantung
Satu lagi salah satu manfaat kesihatan yang penting kacang gajus adalah bahawa gajus boleh meningkatkan kesihatan jantung anda. Kebanyakan lemak yang gajus mengandungi sihat, asid oleik yang sama yang terdapat dalam minyak zaitun. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa asid oleik mengurangkan tahap trigliserida, yang dikaitkan dengan bermulanya penyakit jantung. Gajus juga bebas kolesterol dan mengandungi antioksidan, yang membantu mencegah penyakit kardiovaskular.

  1. Menggalakkan tulang yang kuat dan sihat
Kesihatan manfaat kacang gajus termasuk menggalakkan tulang sihat. Gajus adalah terutamanya yang kaya dengan magnesium, yang diperlukan, sebagai tambahan kepada kalsium yang gajus juga mengandungi, untuk penyelenggaraan struktur tulang yang kuat dan sihat. Kekurangan magnesium juga boleh menjadi punca tekanan darah tinggi dan migrain.

  1. Boleh membantu mencegah sel kanser
Kesihatan manfaat kacang gajus tidak berhenti di situ. Gajus mengandungi sejenis flavanol dipanggil proanthocyanidins, ia menyekat pertumbuhan sel-sel kanser dan tumor. Di samping itu, gajus adalah sumber yang baik daripada tembaga, yang membantu menghapuskan radikal bebas dari badan.

Like FB Page Brader Kacang : https://www.facebook.com/Brader-Kacang-2623076581066022/ 
  1. Menambahkan kesihatan kulit dan rambut
 Tembaga adalah juga merupakan faktor penting yang terkandung dalam enzim yang baik untuk kulit dan rambut. Tanpa bekalan tembaga yang mencukupi, enzim ini tidak akan mampu untuk melakukan kerja mereka untuk mewujudkan pigmen yang memberikan rambut dan kulit warna mereka.


  1. Membantu menurunkan berat badan yang berlebihan
Walaupun gajus agak tinggi dalam lemak, ia mengandungi adalah jenis lemak yang bagus. Ia telah terbukti dalam kajian bahawa orang-orang yang makan kacang dua kali seminggu, jauh kurang berkemungkinan untuk menambah berat badan, berbanding mereka yang tidak. Gajus tidak boleh dimakan secara berlebihan, tetapi sebagai snek yang sihat, serat yang tinggi, mereka boleh membentuk satu bahagian penting dalam diet anda.

  1. Meningkatkan saraf dalam badan
Kesihatan manfaat kacang gajus juga termasuk memperbaiki sistem saraf dalam badan anda. Jumlah magnesium yang terdapat dalam gajus membantu mencegah bentuk kalsium memasuki aliran darah. Jika anda mempunyai terlalu banyak kalsium dalam aliran darah ia boleh membawa kepada sel-sel saraf yang terlalu aktif, serta menjadi punca keletihan otot, kesakitan dan ketegangan.


Untuk pembelian kacang ini, boleh didapati di page FB Brader Kacang ataupun boleh Whatsapp ke 018-9881281/016-6085718

No comments:

Post a Comment